Nejlepší služby poskytují hospody v Pardubicích. Nejvíce jich je v Praze

30. května 2014

image

Nároky zákazníků restauračních zařízení v České republice stále stoupají. Čím dál tím častěji je vyžadováno bezdrátové připojení k internetu či nekuřácké prostory. Seznam.cz vytvořil infografiku „Hospodský souboj“, v níž na základě dat z Firmy.cz zjišťuje, nakolik restaurační zařízení v jednotlivých krajských městech vycházejí svým zákazníkům vstříc.

Krajským městem, kde se restauratéři, majitelé hospod a barů nejvíce snaží vycházet vstříc spokojenosti zákazníků, jsou Pardubice. Celých 47 % ze 137 podniků v tomto městě, které mají zápis v katalogu Firmy.cz, poskytuje připojení k Wi-Fi, ve 48 % z nich si je možné dát si v létě drink na zahrádce a 31 % jich má vyhrazený prostor pro nekuřáky. Nepříliš dobře ale dopadla v kvalitě služeb Praha, kde vlastní Wi-Fi, zahrádku či nekuřácké prostory nenabízí ani třetina z celkového počtu 2 326 podniků.

Spolu s kvalitou služeb infografika zpracovává i to, kolik se v jednotlivých krajských městech nachází hospod, restaurací a barů, a to včetně přepočtu na jednotlivé obyvatele. V těchto ukazatelích České republice jasně dominuje Praha. Nejenže disponuje nejvíce podniky v ČR, což není vzhledem k její velikosti nijak překvapivé, ale zároveň v ní jeden podnik připadá na nejméně osob nad patnáct let, a to 463. Na druhém místě se nachází Brno, kde na jednu hospodu, restauraci či bar připadá 609 lidí, následované Plzní se 733 lidmi. Na opačném pólu žebříčku se nachází Zlín, kde na jeden podnik připadá 1 633 osob.

image

Jaké čtvrti v Praze a Brně nejvíce holdují kávě?
Milovníci kávy jistě ocení i druhou infografiku Seznam.cz, která se zaměřuje na počty kaváren v jednotlivých čtvrtích Prahy a Brna. Věnuje se nejen kvantitě podniků, ale i kvalitě poskytovaných služeb.

Při pohledu na kvalitu poskytovaných služeb poté překvapí pražské Nusle, kde téměř každá druhá kavárna poskytuje svým návštěvníkům připojení na Wi-Fi. Z dat katalogu Firmy.cz také vyplývá, že místem zaslíbeným nekuřákům je pražské Staré Město, kde 86 % kaváren disponuje prostorem pro nekuřáky. Opačný extrém představuje brněnská Ponava, kde nemá ani jedna ze čtyř kaváren Wi-Fi, prostor pro nekuřáky či vlastní zahrádku.

image

Infografika vychází z dat firemního katalogu Firmy.cz, v němž se nachází více než 600 000 firemních zápisů. Z tohoto počtu patří celých 11 005  kategoriím restaurací, hospod a barů a 1 297 kavárnám.  

image

Marek

Sdílet na sítích