Seznam.cz spouští beta verzi Jízdních řádů, propojení s mapovými podklady nabízí v ČR dosud nepoznanou uživatelskou zkušenost

31. července 2017

Po sedmi letech boje s monopolem společnosti CHAPS na zdrojová data jízdních řádů České republiky Seznam.cz spouští beta verzi vlastních Jízdních řádů. K existující aplikaci Pubtran ode dneška přibude samostatná webová služba, hledání na domovské stránce Seznam.cz a také iOS aplikace. Jízdní řády jsou navázány na mapové podklady ze služby Mapy.cz. Proto umí najít kompletní cestu z místa na místo, ne pouze ze zastávky na zastávku. Kromě toho Seznam.cz nabízí všem, kdo cestují do zahraničí, kompletní jízdní řády v řadě evropských destinací.

image

Zde si můžete stáhnout ilustrativní obrázek s Jízdními řády v plném rozlišení.

Hlavní výhodou Jízdních řádů od Seznam.cz v porovnání s konkurencí je využití vlastních mapových podkladů. Toto propojení lidem umožňuje podívat se zároveň na informaci i na trasu vybraného spoje. Obojí lze navíc prokliknout pro získání bližší informace. Jízdní řády při plánování počítají také s přesnou trasou pěšího přesunu. S tím souvisí i fakt, že není nutné znát přesný název zastávky. Zadáte pouze kam se chcete dostat a Jízdní řády vás krok za krokem dovedou k nejbližší zastávce. Zároveň přesně změří reálný čas včetně přesunů. Samozřejmostí je možnost vybrat si spojení bez přestupů či bezbariérové, nebo zvolit jen některé způsoby dopravy (tramvaj, autobus, metro…). Nechybí možnost uložit si častá hledání – třeba do práce. Opačný směr se ukáže jedním klikem. Trasu veřejnou dopravou můžete plánovat i rovnou z hlavní stránky Seznam.cz, a to pomocí hledacího okna.

image

Obrázek s hlednáním v Jízdních řádech na domovské stránce Seznam.cz v plném rozlišení.

Rozhodli jsme se vybudovat konkurenci dosud jedinému celorepublikovému hráči. Ten podle nás dlouhodobě zneužívá fakt, že má exkluzivní data, a dále je nezveřejňuje správně, přestože mají být ze zákona otevřená. Z provozu aplikace Pubtran i hledání spojení na Mapy.cz vidíme, že o náš způsob plánování tras veřejnou dopravou je zájem. Proto nás od spuštění Beta verze neodradilo ani to, že vinou monopolu, stále nemáme komplexní informace. Uzavíráme smlouvy s jednotlivými dopravci, abychom veřejně dostupná data průběžně doplňovali a mohli tak poskytovat lidem co nejlepší službu. Zároveň jsme připraveni obratem jakékoliv další dopravce do našich dat přidávat. Proti podle nás nelegálnímu chování společnosti CHAPS budeme nadále bojovat všemi dostupnými prostředky,“ vysvětluje Jan Štěpán, produktový manažer Jízdních řádů.

image

Obrázek hledání spojení v Jízdních řádech od Seznam.cz v plném rozlišení ke stažení.

Kompletní data má Seznam.cz ve svých jízdních řádech například v Jihomoravském kraji, v Praze či Plzni. Zde je díky přímé spolupráci s dopravci získává včetně informací o zpožděních spojů v reálném čase. Na jiných místech republiky mohou některé detailnější informace, jako zpoždění, chybět. Veřejně dostupné zatím nejsou ani jízdní řády všech vlaků, tramvají, trolejbusů či mezinárodních linek. „Jakmile se nám podaří data získat, bez prodlení je do Jízdních řádů budeme přidávat,“ dodává Jan Štěpán.

Něco navíc: Jízdní řády evropských destinací
V Evropě je běžným standardem otevřenost strojově čitelných dat z jízdních řádů. Díky tomu mají lidé k dispozici spoustu aplikací od různých poskytovatelů, které jsou na těchto datech založené. Česká republika je bohužel negativní výjimka: data z jízdních řádů musí dopravci ze zákona pod hrozbou sankcí poskytovat  jedné firmě. Zájem uživatelů je až na posledním místě. Pozitivním příkladem může být naopak Švýcarsko: veškerá data o jízdních řádech jsou dostupná všem. Jízdní řády od Seznam.cz proto vyhledávání v kompletních švýcarských jízdních řádech také nabízejí. „Švýcarsko je země, která by pro nás v otevřenosti dat mohla být vzorem. Samozřejmě není v Evropě samotné. Cestovatele proto potěšíme také jízdními řády vybraných velkých měst z Itálie, Španělska a Francie. Namátkou jmenujeme Florencii, Benátky, Bolognu, Palermo, Grenoble, Marseille, Nice, Bordeaux, Paříž, Barcelonu, Madrid, Valencii či Malagu. Výběr je už nyní velký a budeme jej neustále rozšiřovat,“ dodává Jan Štěpán.

image

Obrázek s výčtem všech destinací, jejichž jízdní řády Seznam.cz nabízí v plném rozlišení si stáhnete zde.

Jízdní řády jsou v beta verzi dostupné na samostatné webové adrese, pomocí hledání na domovské stránce Seznam.cz a v aplikaci Pubtran pro telefony s operačním systémem Android a nově i pro operační systém iOS. V mobilních aplikacích přichystal Seznam.cz malé a užitečné překvapení. Nově v ní lze zakoupit SMS jízdenky ve městech, která tuto možnost nabízejí. Už nebude třeba složitě hledat, jak lze jízdenku koupit a opisovat text SMS jízdenky a telefonní číslo. Postačí aplikace s jízdními řády od Seznam.cz.

image

Irena

Informace pro editory: (Ne)otevřenost českých dat o jízdních řádech

Společnost Seznam.cz se snaží přimět český stát a společnost CHAPS, aby zpřístupnily všem zájemcům kompletní strojově čitelná data jízdních řádů již od roku 2011. I přes to, že jde z dikce zákona zcela jasně o veřejná data, společnost CHAPS, která je Ministerstvem dopravy ČR pověřena jejich správou, je odmítá poskytnout. Dostupné jsou pouze některé informace, navíc často neúplné, chybné, nebo ve formátu který odporuje zákonu. Seznam.cz spor řeší soudní cestou a také u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). K němu podal podnět na podezření ze zneužití monopolního postavení na trhu už v roce 2012. ÚOHS svým prvoinstančním rozhodnutím potvrdil, že CHAPS zneužívá své dominantní postavení a vyměřil mu pokutu 2 199 000 korun. Společnost se odvolala a spor je tak stále otevřen.

Pomoci k nápravě měly i legislativní změny, nicméně zatím se tak bohužel nestalo. Už od roku 2015 je v tzv. drážní a tzv. autobusové vyhlášce ustanoveno, že jízdní řád musí být přístupný také v elektronické podobě v datovém formátu a struktuře, které umožňují dálkový přístup. Od dubna 2017 je účinná úprava těchto ustanovení tak, aby bylo jasné, že data musí být zveřejňována ve strojově-čitelných formátech. V praxi tomu ale zatím stále zcela není. Doufáme, že pomůže poslední schválené nařízení vlády z loňského prosince. To přehled jízdních řádů zaneslo na seznam služeb, jež mají být poskytovány veřejně v otevřených datech. Přístupné by měly být nejpozději od 1. 7. 2018. Uvidíme, zda půjde o datum, kdy budou opravdu všechna data o jízdních řádech bez chyb včetně všech výluk uvolněna – opatření totiž opět nestanovuje žádné sankce za nedodržení.

image

Ilustrativní obrázek iOs aplikace Jízdních řádů od Seznam.cz ke stažení v plném rozlišení.

Sdílet na sítích