Ježíšek válcuje Santu. Aneb jak vypadají Vánoce ve vyhledávání na Seznam.cz?

12. prosince 2016

Ježíškovu pozici proti zahraničním konkurentům neohrozila léta socialismu ani všudypřítomná reklama na Coca Colu. V uplynulém roce jej lidé v různých souvislostech hledali více než 100tisíckrát. Zájem o Santa Clause byl pětinový, o Dědu Mráze naprosto minimální. Potvrzují to data ze Seznam.cz Vyhledávání. A nejen to. Mezi výrazy, které máme spojené s klasickými českými Vánoci, patří také betlémy a vánoční koledy. Vůbec nejoblíbenější koledou, po které lidé pátrali, je »Štědrý večer nastal«. Českým betlémům vévodí ten Třebechovický. Není divu. Od roku 1999 jej najdeme na seznamu národních kulturních památek.  

I přes historické snahy navyknout Čechy nejdříve na Dědu Mráze a později i na Santa Clause Ježíšek zůstává králem českých Vánoc. V Seznam.cz Vyhledávání jej lidé za posledních 12 měsíců, tedy od prosince 2015 do listopadu 2016, celkově hledali v téměř 104 tisících případů. Navíc, vztah k němu je pořád plný vánoční romantiky a nostalgie! „30 procent hledání Ježíška bylo spojeno se slovem »dopis« a dalších 7 procent se slovem »pošta«, především ta na Božím Daru. Jedno procento dotazů se pak pídilo po tom, jak Ježíšek vypadá, a ještě méně lidí se zajímalo, zda vůbec existuje. Ježíšek tak byl 5,4krát hledanější než Santa Claus a 56x hledanější než Děda Mráz. Santu lidé hledali zejména v souvislosti s komerčními aktivitami, a to s filmy, hudbou, karnevalovými kostýmy nebo dekoracemi. U Dědy Mráze byl největší zájem o jeho obrázky. Lidi nejspíš zajímá, jak vlastně tato ruská postava vypadá,“ uvádí Vojtěch Diatka, produktový manažer Seznam.cz Vyhledávání.

image

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení

Koleda, koleda Sezname
K Vánocům neodmyslitelně patří také koledy. Ať už lidé v uplynulém roce hledali texty nebo nahrávky, slovo »koleda« do Seznam.cz Vyhledávání zadali v různých spojeních téměř 210tisíckrát. Naprostá většina se týkala Vánoc, jen minimum třeba Velikonoc. A jaké koledy lidi zajímají nejvíce? „Jednoznačně vede domácí tvorba. Žebříčku nejhledanějších koled ve vyhledávání Seznamu kraluje »Štědrý večer nastal« s 30procentním podílem na všech hledáních v první desítce. Na druhém místě je koleda »Nesem vám noviny«. Na třetí místo zájmu se vklínila koleda My tři králové, kterou si všichni s Vánoci sice spojujeme, nicméně zpívá se spíše na Tři krále, 6. ledna. V žebříčku nejhledanějších koled jsou také Rolničky, které určitě všichni znají i v originále Jingle Bells,“ vysvětluje Vojtěch Diatka.

image

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení. 

Souboj betlémů
Podle Vojtěcha Diatky „se Češi o Betlémy hodně zajímají, což je vidět z jejich dotazů na Seznam.cz Vyhledávání. Za poslední rok napsali do vyhledávání slovo »betlém« samotné nebo ve spojení s různými jinými slovy více než 126tisíckrát. Lidé tak pravděpodobně zjišťovali, jaký betlém stojí za návštěvu a prohlídku.“ V zájmu o betlémy jednoznačně vítězí ten Třebechovický, protože na něj bylo v top deseti nejvyhledávanějších položeno neuvěřitelných 35 % dotazů. Aby ne, je to totiž skutečná rarita, která se navíc stala národní kulturní památkou. Vznikal od roku 1882 až do roku 1926 a je v něm 351 figurek, z nichž více než dvě stovky se pohybují. Představil se například na světové výstavě EXPO v Montrealu roku 1967, kde jej vidělo osm milionů návštěvníků. Stříbrná příčka patří betlému v Hlinsku. Ten vlastně není klasickým vánočním betlémem, ale skanzenem. Na bronzové příčce se umístil Braunův betlém ležící v areálu Nového lesa u Kuksu.

image

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení.

Sdílet na sítích