Prohlížeč Seznam.cz už překládá celé stránky a dá se stáhnout i do Windows 10 Mobile

Prohlížeč od Seznam.cz, který denně použije asi 350 tisíc Čechů na mobilních zařízeních, dnes přichází s několika novinkami. Ti, co jej používají na počítači, se mohou těšit na překladač celých webových stránek z angličtiny do češtiny. Mobilní a tabletové verze mají novou grafickou podobu a přibyla jim i takzvaná zpravodajská funkce. Stačí tak při čtení jakéhokoliv článku kliknout na ikonku psa v adresním řádku prohlížeče a ten nabídne rozšiřující obsah odjinud z internetu. Seznam.cz dnes také uvádí prohlížeč pro Windows 10 Mobile.

Seznam.cz dnes spouští překladač celých webových stránek, který je lidem po ruce přímo při brouzdání internetem v prohlížeči. „Občas na internetu zavítáme na cizojazyčné stránky. Ne každý člověk ovládá angličtinu, proto web buď opustí, nebo pracně kopíruje text, který pak vkládá do internetových překladačů. S prohlížečem od Seznam.cz tato nutnost odpadá. Pomocník pes Krasty ve vyhledávacím řádku cizí jazyk automaticky detekuje, po kliknutí stránku přeloží z angličtiny do češtiny a s ní i jakýkoliv další obsah na prohlíženém webu,“ vysvětluje Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče Seznam.cz, a doplňuje, že „na své si přijdou i ti, kteří angličtině rozumí, ale sem tam jim vypadne slovíčko z hlavy. Konkrétní výraz a nově teď i celou větu nebo odstavec stačí označit a pravým kliknutím ji jednoduše přeložíte.“ A angličtinou to nekončí. Seznam.cz má v plánu postupně přidat i další jazyky a funkci překládání webových stránek brzy uvede i do mobilních telefonů.

Zaostřeno na mobilní aplikace

Nově si do svých mobilů stáhnou aplikaci prohlížeče Seznam.cz i ti, co mají operační systém Windows 10 Mobile. Seznam.cz totiž k Android a iOS aplikacím přidal třetí. Ve všech třech aplikacích také ode dneška lidé najdou zpravodajského psa Krastyho, funkci, která dohledává k právě prohlíženým článkům doplňující informace a související obsah. Uživatelé jej mohou znát z desktopové verze prohlížeče, kde byl spuštěn letos v červnu. „Máme vizi, jak lidem brouzdání po internetu ještě více zpříjemnit. Chceme pomocníka psa Krastyho všude tam, kde může ve správnou chvíli poskytnout užitečné informace. Takže zatímco v případě překladače čerpá z našeho Slovníku, tak u zpravodajské funkce využívá Vyhledávání. Tyto vychytávky šetří lidem čas,“ vysvětluje Lukáš Kovač a dodává, že „i díky nim pořád roste počet uživatelů. Prohlížeč Seznam.cz si už denně otevře přibližně 350 tisíc lidí na mobilních zařízeních a týdně pak více jak 110 tisíc lidí na desktopech, proto jej naši vývojáři neustále ladí. Aktuálně upravili i jeho grafickou podobu. V Android a iOS verzi přesunuli tlačítko S pro návrat na domovskou stránku Seznam.cz z levého horního rohu na spodní lištu, aby bylo blíže palci a lépe dostupné pro rychlé ovládání.“

…a tablety

V uplynulých týdnech se Seznam.cz zaměřil také na podobu aplikace v tabletech. Předělali jsme jednotlivé panely tak, aby se otevíraly vedle sebe stejně jako v prohlížeči na počítači. Ovládání tabletu je totiž díky velikosti displeje blíže k počítači než k mobilu,“ popisuje Lukáš Kovač a dodává, že „lidé v tabletech určitě ocení i možnost otevření anonymního panelu jednoduše mezi ty ostatní.“ Tabletové a mobilní Andoid i iOS aplikace získaly současně intuitivnější přidávání stránek do oblíbených a iOS je díky optimalizaci viditelně svižnější.

image

Obrázek ke stažení ve větším rozlišení

Simona Pecková

Sdílet na sítích