Mapy.cz mají hlasovou turistickou navigaci

Mapy.cz spustily turistickou navigaci všem majitelům mobilních telefonů s operačním systémem Android nebo iOS. Hlasová navigace dovede do cíle řidiče, cyklisty i pěší turisty nejen v celé Evropě, ale také na čtyřech dalších kontinentech. Zatím k tomu však budou potřebovat internet. Po měsíc trvajícím testu navigace, kterého se zúčastnilo 6 500 lidí, upravily Mapy.cz také řadu detailů a přidaly mimo jiné i navigaci tunely.

„Srpen byl pro vývoj navigace zásadní. V uzavřeném testu jsme ji zpřístupnili šesti a půl tisícům lidí, kteří nám zejména o víkendech posílali zpětnou vazbu přes aplikaci, e-maily a sociální sítě. Těmi, co turistickou navigaci testovali nejvíce, byli cyklisté, nicméně zapojila se i spousta řidičů a pěších. Díky jejich podnětům se nám podařilo vylepšit mnoho detailů, zlepšili jsme stabilitu aplikace, odstranili nepotřebné povely, upravili nastavení hlasu a přidali na výběr i syntetický hlas, tedy TTS technologii převádějící text na řeč,“ vysvětluje Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

První veřejná verze navigace v mobilní aplikaci Mapy.cz  umí nově navádět v i tunelech, takže dočasná ztráta GPS signálu nehraje roli. K dalším funkcím navigace patří klasicky upozorňování na blížící se rozcestník, nebo také možnost navolit si neomezené množství průjezdních bodů.

image

Fotka ke stažení ve větším rozlišení

S navigací do světa

Zatím platí, že lidé potřebují k výpočtu trasy a také k jejímu přepočtu v případě odbočení z cesty internet. A protože pár týdnů nazpět spustily Mapy.cz do své mobilní aplikace vykreslené mapy čtyř kontinentů, funguje navigace kromě Evropy také v Severní a Jižní Americe, Africe a Austrálii.

Pro výpočet trasy v zahraničí zatím Mapy.cz využívají Open Source Routing Machine, zatímco v České republice a na Slovensku běží navigace na algoritmu společnosti Seznam.cz. Proto se při výjezdu za hranice může stát, že navigace například neupozorní na odbočení, pokud člověk zůstává na stejném čísle silnice. Kvalita se však brzy srovná. Mapy.cz totiž pracují na vlastním algoritmu pro výpočet trasy i v ostatních zemích.  

image

Fotka ke stažení ve větším rozlišení.

Další kroky: Offline navigace

Rozvoj navigace je v plném proudu. Lidé se mohou těšit například na dopravní informace, navigaci do pruhů nebo další navigační hlasy. „Naší snahou je, aby navigace brzy fungovala plně v offline módu. Proto teď intenzivně pracujeme na vývoji offine plánování a vyhledávání, stejně tak jako na offline mapách celého světa. Zatím mohou lidé využívat offlinové mapy Evropy, které práci s navigací výrazně zrychlují,“ vysvětluje Jakub Faifer a doplňuje, že „i přes veřejné spuštění navigace, je obezřetnost na místě. Jedná se totiž stále o verzi beta.“

Martin

image
Sdílet na sítích