První využití Seznam.cz krosny: Z Pece na Sněžku poprvé fotil bosý chodec a běžec Tomáš Zahálka

19. srpna 2015

V pátek 14. 8. mohli turisté cestou z Pece pod Sněžkou na nejvyšší českou horu potkat nejen bosého turistu, běžce a propagátora kiltů Tomáše Zahálku, ale i prototyp Seznam.cz krosny. Pro první ostré použití tohoto snímacího systému pro pěší k zaznamenání převážně turistických tras, kam se běžně nelze dostat automobilem, vybral Seznam.cz slunný den i známé místo. Krosnu plánuje letos v létě využít hlavně k nafocení okolí Berounky, Křivoklátska i Šumavy, a to včetně turistům běžně nepřístupných míst.

V pátek na klasickou turistickou trasu na Sněžku vyrazil propagátor bosého chození Tomáš Zahálka. Na zádech měl jako první pro ostré použití Seznam.cz krosnu, což je snímací systém, který byl vyvinut v Seznam.cz pro snímkování cest pro pěší. Používá 8 kamer, je přenosný za pomoci obyčejné krosny a jeho celková váha se vejde do 7 kilogramů, a to včetně baterie, která vydrží cca 10 hodin nepřetržitého provozu.

Líbil se mi nápad, stát se prvním člověkem, který oficiálně poponese krosnu s tímto českým unikátním snímacím systémem. Krosna je lehká, snímání si kontroloval Petr Hofman z Mapy.cz a já si užil hezký bosý výšlap na Sněžku. Tuto trasu už jsem uběhl za hodinu a patnáct minut, turisticky s batohem mi to pak obvykle trvá dvě hodinky. S touto Seznam.cz krosnou jsem musel své tempo ještě o kousek zvolnit. Alespoň jsem měl čas dalším turistům něco málo o celém projektu focení turistických míst na Mapy.cz říct,“ doplnil k pátečnímu výšlapu Tomáš Zahálka.

image

Tomáš Zahálka při prvním použití Seznam.cz krosny při výstupu na Sněžku.
                                    Obrázek v plném rozlišení.

Pro první testovací použití systému byl vybrán slunný den a trasa v délce zhruba 13 km. Protože lze u systému nastavit expozici snímání vždy ručně na začátku snímání, tedy dle světelných podmínek i počasí, jsou výsledné fotografie velmi hezké na pohled. Oproti snímacímu systému v autech, která pořizují Seznam.cz Panorama, mají fotografie o něco menší dosah čitelnosti, což je pro turistické trasy adekvátní. Petr Hofman, produktový manažer služby Mapy.cz k výsledkům prvního testovacího použití Seznam.cz krosny ještě dodává: „První snímání mělo hlavně odhalit případná slabá místa systému. Předpokládali jsme, že bude v lese vypadávat GPS signál. Nyní už hledáme řešení, jak se s tímto poprat při dalším snímkování. Pracujeme také na sešití této první várky hrubě nasnímaných dat. Na Mapy.cz by se mohla objevit do konce srpna.

image

          Hrubý záběr ze Seznam.cz krosny z výstupu na Sněžku.
                              Obrázek v plném rozlišení.

Po tomto prvním použití chce Seznam.cz krosnu použít k nafocení okolí Berounky a Kokořínsko. Pro nafocení Šumavy (Národního parku i Chráněné krajinné oblasti) aktuálně hledá Seznam.cz brigádníka, který bude mít za úkol denně nasnímat cca 20 km trasy, primárně pak turistické a cyklistické trasy stejně jako naučné stezky, které nevedou po silnici. Na Šumavě po dohodě s Národním parkem Šumava se Seznam.cz krosna podívá i do míst, která jsou pro veřejnost běžně nedostupná. Seznam.cz bude nafocená data postupně zpracovávat a přidávat na Mapy.cz. První data ze Seznam.cz krosny by si tak mělo být možné prohlédnout už v září.

image

Martin & Irena

Sdílet na sítích