Nová Seznam.cz Panorama pro Brno

15. července 2015

Brno je prvním městem, kterému Mapy.cz vyměnily původní panoramatické snímky za nové. Druhé největší město České republiky je zachyceno na 90 tisících snímcích s vyšším rozlišením. Do konce roku 2015 chce Seznam.cz spustit nová panoramata u všech velkých měst.

Prvním městem, které se dočkalo spuštění nových panoramatických snímků, je Brno. Téměř 90 tisíc snímků, které v surových datech zabraly 1,3 terabajtů a po zpracování 900 gigabajtů, bylo pořízeno během několika týdnů kamerami s větším dynamickým rozsahem. Při jejich pořizování nacestovalo auto společnosti Seznam.cz přibližně 500 kilometrů brněnskými ulicemi.  

Na zpracování již také čekají snímky Prahy, Olomouce, Českých Budějovic, Hradce Králové, Pardubic a pár dalších měst, ale i dosud chybějící lokality Vysočina, Plzeňský a Karlovarský kraj. Mapy.cz je budou zveřejňovat postupně, hned po sešití do panoramatických snímků a anonymizaci osob a SPZ.

image

Obrázek 1: Mahenovo divadlo

Ačkoliv bylo Brno nafocené stávající technikou, vyrazí Seznam.cz už tento měsíc do ulic druhým autem s novými kamerami. Plánuje, že díky tomu do konce roku nafotí všechna velká města. Panoramatické snímky tak budou na službě Mapy.cz pokrývat téměř 99 % zpevněných cest České republiky, přičemž menší obce a komunikace mezi obcemi zůstanou pokryty prozatím původními panoramatickými snímky.

image

Obrázek 2: AZ Tower

Společnost Seznam.cz zatím pro svůj mapový portál pořizuje snímky s pomocí aut. Brzy je však pro nafocení turistických tras doplní speciální krosnou a pro virtuální prohlídky zajímavých lokalit kamerami na stativu. 


Aktualizace k 22. 10. 2015: Mapy.cz dnes spustily Seznam.cz Panorama pro České Budějovice, Plzeň a Rokycany. 

image

Ukázka panoramatických snímků Českých Budějovic. Větší rozlišení

image

Ukázka panoramatických snímků Plzně. Větší rozlišení.

image

Ukázka panoramatických snímků Rokycan. Větší rozlišení

Petr

image
Sdílet na sítích