Mapy.cz vykročily do světa a začínají chytře hledat

27. května 2015

Od dnešního dne si můžete na serveru Mapy.cz naplánovat doslova každý krok. Společnost Seznam.cz, využívající nejpodrobnější podklady OpenStreetMap, přepnula mapy celého světa z betaverze do ostrého provozu. Novinkou je také relevantnější vyhledávání nebo úprava zobrazení bodů zájmu při zoomování.

Hledání v mapách celého světa dnes bylo oficiálně spuštěno. Seznam.cz po dvou měsících úspěšného testování nasadil světové Mapy.cz do plného provozu. Stejně tak, jako dosud celá Evropa, jsou i mapy ostatních světadílů připraveny na detailních podkladech OpenStreetMap. Ty obsahují cca osm milionů bodů zájmů (POI) a lidé i zde najdou nejpodrobnější zoomy mapy v kvalitě, na kterou byli dosud zvyklí pouze v Evropě.

new StreamEmbedBuilder(„streamemb10005812“, 10005812); Přes 300 000 uživatelů, kteří Mapy.cz denně v mobilních zařízeních a na desktopu využívají, čeká i další novinka. Zcela nové vyhledávání, které poskytuje kvalitnější a relevantnější výsledky. Při stoprocentní shodě vyhledávaného slova, např. Praha, se automaticky otevře detail hlavního města včetně fotografie a základního popisku. Vizuální úpravou prošly také body, které se po vyhledání zobrazí na mapě. Již neuvidíte shluk červených bodů, ale rovnou konkrétní výsledky. Jejich počet se přitom plynule mění v návaznosti na zoom konkrétní lokality.

Přestože byla právě zprovozněna základní verze map celého světa, již teď Seznam.cz připravuje spuštění speciální turistické mapy světa. Na turistiku se Mapy.cz primárně zaměřují a pro české cestovatele a cestovatelky chystají pečlivé zpracování oblíbených zahraničních destinací. Těmi jsou hlavně všechny sousední státy České republiky a přímořská letoviska.

Snahou týmu Mapy.cz bylo inovovat službu tak, aby byla co nejužitečnějším nástrojem pro české cestovatele vyrážející do zahraničí. Proto byly vyměněny dříve používané podklady společnosti Navteq za mnohem detailnější podklady OpenStreetMap. Seznam.cz uvítá jakékoliv upozornění na případné chyby a nedostatky v zahraničních podkladech. Opravy budeme provádět přímo v databázi OpenStreetMap, odkud se změny následně projeví i na službě Mapy.cz.

Martin

image
Sdílet na sítích