Jaké budou zimní dovolené? Nejčastěji na horách, roste však zájem o dovolené na pláži

4. prosince 2014

image

Češi aktivní na internetu si chtějí zimu pořádně užít. Podle pravidelného průzkumu realizovaného přes Seznam.cz Výzkumník vzrostl počet cestovatelů, kteří během zimy plánují vyrazit na dvě dovolené, tedy po ČR i do zahraničí, z loňských 9 % na 15 %. Samotné vánoční svátky však zůstávají pro 57 % dotazovaných (o 6 % více než v roce 2013) spíše komorní záležitostí, protože je chtějí strávit v teple domova s rodinou či s přáteli.

Zimní sezóna se pro respondenty průzkumu nenese jen ve znamení lyží a snowboardů. Čím dál častěji chtějí stihnout jak hory, tak moře. „Je zajímavé sledovat, nakolik se zájmy lidí časem mění. I když 66 % dotázaných zamíří o zimní dovolené na hory (pokles o 4 % oproti roku 2013), významně roste skupina Čechů, která si během zimních měsíců hodlá užít nejen sníh, ale i písečné pláže (celkem 13 % dotázaných, což je o 8 % více než loni),“ řekl Petr Pěcha, manažer serveru Sdovolená.cz. Čistě do tuzemských hotelů a rekreačních zařízení plánuje vyrazit 34 % účastníků průzkumu.

Se zvyšujícími se nároky roste i cena, kterou jsou turisté ochotni za dovolenou utratit. Podle průzkumu si na zimní radovánky lidé průměrně ve svých rozpočtech ušetřili mezi 2 až 10 tisíci korun. „Podíl dotázaných, kteří si vybírají dovolené v levnějších (do 5000 Kč na osobu) a dražších (nad 15 000 Kč na osobu) cenových kategoriích, zůstává na podobné úrovni jako loni. Změna chování nastává u středně drahých cest. Celkem o 7 % (na 14 %) vzrostl meziročně zájem o zájezdy v ceně 10 až 15 tisíc korun,“ doplnil Pěcha.image

                                                                        Zdroj:Seznam.cz Výzkumník

Přesnou lokalitu své zimní dovolené znalo začátkem listopadu již 49 % dotázaných, a to především ti, kteří jezdí každý rok na stejná místa. Cestovatelé, na které výběr dovolené teprve čeká, mají v plánu využít kombinaci různých zdrojů, jasně mezi nimi převládá internet (83 %). Rostoucí popularitě se těší vyhledávače zájezdů. K výběru dovolené využije o 14 % více respondentů než loni (letos tedy celkem 70 %). O tom, že lidé stále víc hledají zájezdy online, svědčí i 2% pokles (celkem 10 %) lidí chystajících se navštívit pobočku cestovní kanceláře.image

                                                                Zdroj:Seznam.cz Výzkumník

Na dovolenou nejčastěji plánujeme vyrazit s rodinou či partnerem

Jak a kam si Češi letos v zimě vyrazí, už víme. Ale s kým pojedou? Celkem 26 % respondentů našeho průzkumu svoji zimní dovolenou stráví s rodinou či partnerem, 22 % pak ve skupině s přáteli (taková skupina bude nejčastěji čítat 3 až 4 osoby). Téměř 30 % lidí plánuje kratší dovolené do pěti dní, 35 % na týden. Delší dovolené jsou pak v zimě méně obvyklé.

Pokud bychom dělili dovolené podle ceny, tak ty levnější (do 5000 Kč) plánují většinou mladí lidé. Půjde o kratší výjezdy na české hory, a to většinou s partnerem nebo s přáteli. Naopak nejvíce peněz (nad 15 000 Kč) chtějí za zimní dovolenou utratit lidé nad 35 let, kteří vyrážejí za teplem k moři.

Typologie zimních dovolených podle Seznam.cz Vyzkumníka:       image

                                                                    Zdroj:Seznam.cz Výzkumník

image
Michal

Zdroj: on-line průzkum Výzkumník | Seznam.cz; N = 710; 11/2014

Sdílet na sítích